Grillkväll i oktober

 
 
Det blev en grillkväll igår.  Enkla råvaror förvandlades till en läcker fredagsmiddag då vi hela familjen hjälptes åt. Fanny fixade potatisen, Ville duka fint, Vera rådda lite här och där och Robban fungera som grillmästare.
 
Trots att receptet verkar långt så är det igen ett väldigt enkelt recept jag bjuder på.
 
LÖKGRILLAD LAX med kall romsås
som serverades med ungspotatis och ungsrostade morötter.
 
4 pers.
 
potatis:
10 potatisar
½ tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk rosmarin
1 msk olja
 
morötter:
morötter
olja
flingsalt
 
sås:
liten burk rom
1 burk crème fraiche
½ bruk gräddfil
örtsalt
 
fisk:
c 800 g laxsida med skinn
 
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
 
marinaden:
oljan från lökfriteringen
1 msk sambal oelek
1 msk citronsaft
lite lite socker
 
Börja med att klyfta potatisen. Placera potatisen i en skål och krydda. Häll över oljan och blanda om. Skala och klyfta morötterna. Häll över lite olja. Bred ut potatis på en sidan av plåten och morötterna på den andra.
Grädda i 200 grader i c 40 minuter.
 
Blanda till såsen och låt stå i kylen och vänta.
 
Finhacka rödlök och vitlök. Hetta upp oljan och fritera löken gyllene brun under omrörning. Sila löken och ta vara på oljan.
 
Blanda till marinaden. Pensla laxen som du nu har i portionsbitar. Pensla laxen med marinaden och låt den dra i c15 minter.
Grilla laxen c 4 minuter per sida.
Lägg upp laxen och strö över den friterade löken.
 

Inga kommentarer:

Kom in i rätt höststämning

I höstens tider finns inget godare än en värmande soppa. Smakrika och färgglada  soppor är både vackra att se på och goda att äta. ...