Julbröd

 
 
Att baka eget vörtbröd är inte alls krångligt och bökigt. Resultatet slår butikens bruna fejkfluff med maratonlängder ... och bonus ... hela köket sveps in i juliga dofter.
 

 
Brödet är så smakligt och gott att det ända man behöver är "lite" smör.
 

 
Två bröd blir hemma och två bröd ... inpackade i smörpapper och en röd rosett ... skall bli en liten God Jul hälsning från Villa Alén.
 
VÖRTBRÖD
 
100 g smält smör
0,5 l porter
0,5 l öl
100 g jäst
2 dl sirap
1 msk salt
½ tsk mald kryddnejlika
1 msk mald ingefära
1 msk mald pomeransskal
1 msk lätt stött anis
1 dl russin
c 1,6 kg rågmjöl
 
pensling:
sirap och vatten
 
Blanda smör, porter och öl och värm till 37 grader. Smula sönder jästen och häll över den ljumma vätskan och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt sirap, kryddor, russin och mjölet. Arbeta degen ... c 7 minuter i hushållsmaskin ... så att den blir blank och smidig. Låt jäsa c 45 minuter.
 
Dela degen i 4 delar. Knåda varje del lite. Forma till avlånga limpor.  Låt jäsa c 45 minuter. Grädda i 225 grader i nedersta falsen c 50 minuter.
 
Pensla med sirap och vatten blandningen. Låt sedan limporna svalna under bakduk.  
 
 

Inga kommentarer:

Gottigottgott ...

... med bara 3 ingredienser. Vem älskar inte stora chokladmaränger som är sådär krispiga utanpå och lite sega inuti? Oc...