Tårtan

 
 
Extra hög, extra mycket choklad... extra allt! Årets jultårta i Villa Alén.
 
CHOKLADTÅRTA
(c. 25 personer)
 
4 ägg
6 dl socker
150 g smält smör
9 dl mjöl
3 dl kakaopulver
5 tsk bakpulver
2 dl mjölk
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem sedan i äggblandningen. Tillsätt smöret och sedan mjölken. Blanda väl.
Smöra och bröa två formar med löstagbara kanter. Fördela smeten jämt i formarna. Grädda i 175 grader i c 35 minuter.
Låt svalan
 
fyllning:
400 g mörk choklad
500 g smör
2 dl kakaopulver
c 8 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker eller från från en ½ vaniljstång.
 
Smält chokladen över vattenbad. Vispa smöret pösigt. Tillsätt florsocker och kakaopulver. Rör till sist i den smälta chokladen och vaniljsockret. Vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.
 
Dela de båda bottnarna i mitten. Lägg det första på ett tårtfat. Bred ut ett jämnt lager frosting. Upprepa till du har användt tre bottnar. Lägg det fjärde bottne överst. Bred ut resten av frostingen över hela tårtan. Låt tårtan stå i kylen tills frostingen har stelnat.
 
Servera med vispgrädde och lätt krossade frysta hallon.   
 

Inga kommentarer:

Kom in i rätt höststämning

I höstens tider finns inget godare än en värmande soppa. Smakrika och färgglada  soppor är både vackra att se på och goda att äta. ...