Lättbakat & smakrikt


Känner du doften? (fniss)
Finns det något bättre än hembakat bröd?

Öl och grovt rågmjöl ger fin smak åt de här rustika baguetterna. 

MUSTIGA BAGUETTER

1 flaska KALl porter öl
1 dl vatten
2 tsk salt
1½ dl rågmjöl
1 påse torr jäst
c 7-8 dl mjöl

Häll kall öl och vatten i en skål. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen c 5 minuter i hushållsmaskin. täck degen med plast och låt jäsa i c 1½ h. Del degen i tre delar.
Forma till 3 st baguetter. Och grädda i 200 grader i 16 minuter. 

JO ... degvätskan ska vara kall ... en långsam jäsning gör att brödet blir saftigt och smakrikt.

JO ... täck degen ordentligt med plast ... gör att degens yta inte torkar ... det är ju ändå en 1½ h jäsning. 

JO ... arbeta degen inte efter jäsningen ... då bevarar man luftigheten i brödet. 

Och JO... bara en jäsning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hehe. Fin bild! JAG kände doften! :-)
Jag skulle absolut testa receptet, men jag HINNER INTE med någonting nuförtiden! Tiden bara rinner iväg. Suck. hinner just och just ett par gånger i veckan titta in och läsa var DU HUNNIT med1 :-) Fortsätt i samma stil!

Ullanlinna

Knappast först skålen bubbel på Ullanlinna :)  ... men första i denna lokal för våran kronprinsessa. Igår var det invigning så nä...