För chokladälskaren

 
 
 
CHOKLADTÅRTA MED LINGONMOUSSE
 
 
kakan:
100 g smör
2 ägg
2½ dl socker
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1½ dl mjöl
 
mousse:
200 g mörk choklad
3 äggulor
4 dl grädde
2 gelatinblad
2 dl lingon (jag hade frysta)
 
Smält smöret och tillsätt ägg och socker. Rör om till en slät smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör igen smeten. Häll smeten i en form med löstagbara kanter vars botten du klätt med bakplåtspapper.
 
Grädda i 30 minuter i 175 grader. Låt kakan kallna i formen.
 
mousse: 
Smält chokladen i vattenbad. Vispa äggulorna poröst. Vispa sedan grädden. Vänd ner äggulorn i chokladen och rör om och rör sedan ner choladsmeten i grädden. Smält gelatinbladen och rör ner dem i moussen. Rör sedan allt till en slät mousse. Vänd sist ner lingonen.
 
Lossa kakan från formen... och diska formen. Lägg tillbaka kakan i formen och bred over moussen. Ställ kallt over natten.
 
 

1 kommentar:

Camilla sa...

Tack för ännu ett lyckat recepttips! Till nyårskaffet bjöd vi på en sån här men jag testade att göra kakan på tranbär istället för lingon, blev supergott! Trevlig fortsättning på det nya året!

Midsommaren

Midsommaren kom och gick .... och vi har haft en riktigt bra sådan. Den mera stillsamma versionen innehåll även den de viktiga elemen...