Läckerbit

 
 
Morgondagens nyårsgäster kommer att bjudas på en riktig läckerhet.
En kaka som egentligen bra kan göras till och med ett par dagar före den ska serveras .. men gör du den på morgonen så går den nog bra att servera som avslutning på nyårsmiddagen och som avslutning på 2013.
 
Man kan bara inte ha för många chokladkaka recept .. eller hur ;)
 
 
CHOKLADKAKA
 
150 g smör
2 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl mjöl
½ dl kakaopulver
1 tsk bakpulver
 
topping:
1½ dl grädde
1½ dl socker
2 msk honung
100 g mörk choklad
75 g smör
 
1 dl hackade nötter
(jag hade en salig blandning av nötter)
 
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggsmeten. Rör sist ner smöret. Häll smeten i en form med löstagbara kanter vars botten du klätt med bakplåtspapper. Grädda i c 23-25 minuter i 175 grader.
Låt kakan svalna i formen. Tryck lätt ner kanter medan den är varm ...  så att kakan blir lite jämnare.
 
Blanda grädde, socker och honung i en kastrull. Bryt ner chokladen i mindre bitar. Koka upp och låt koka under omrörning  (5-7 minuter). Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Häll toppingen på kakan och strö över de hackade nötterna. Låt kakan svalna.
 
 
Servera gärna med vispgrädde.

Inga kommentarer:

Julig smak av äpple

Batteriet är laddat efter den årliga weekendresan med de bästa av brudar.  Tack igen  A, B och C för allt skratt och alla tokigheter...