Varsågoda

 
 
 
Till hör ett av recepten till er som inte har tidningen Västra Nyland ...
 
 
 
 


ENKEL KAFFEKAKA I FYRA LAGER

kakan och topping:
5 dl mjöl
2 dl socker
75 g smör kallt och skuren i bitar
1/2 tsk baksoda
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
1 stort ägg

fyllning 1:
200 g färskost, rumstempererad (ex. philadelphia)
4 msk socker
1 stort ägg
 
fyllning 2:
c 2 dl jordgubbssylt
 

Gör så här:
         
Börja med fyllning 1:
Vispa färskost, socker och ägg till en slät smet.
 
Kakan och topping:
Blanda mjöl och socker i en skål. Skär det kalla smöret i mindre bitar och arbeta snabbt ihop ingredienserna till en smulig massa.  Ta bort c 2 dl av blandning och ställ åt sidan. Tillsätt baksoda, bakpulver, vaniljsocker och salt i resten av massan och blanda väl. Blanda gräddfil och ägg i en annan skål och rör sedan försiktigt ner blandningen med hjälp av en elvisp. Bred ut smeten i en form med löstagbara kanter vars botten du först klätt med bakplåtspapper.
 
Häll försiktig färskostblandningen på kaksmeten och bred/klicka försiktigt ut jordgubbsylten (se till att du inte har så stora bär utan att sylten är ganska jämn och slät i konsistensen) som ett lager på färskosten. Avsluta med att strö över smuldegen du tidigare ställt åt sidan.
 
 Grädda i c 50-55 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna innan du tar den ur formen.

Inga kommentarer:

Gottigottgott ...

... med bara 3 ingredienser. Vem älskar inte stora chokladmaränger som är sådär krispiga utanpå och lite sega inuti? Oc...