En riktig höjdardessert

 
 
Sista receptet från Västis ... mitt bonusbidrag.
En enkel efterrätt som blir lit extra festlig när man serverar den ur glas på fot.
 

 
 
Allt kan förberedas och enkelt "radas" ihop innan servering.
 
 
 
KOMPOTT MED MASCARPONEKRÄM
(6 pers)
 8 pepparkakor/digestivekex
äppelkompott:
3 medelstora äpplen
3 msk vatten
3 msk socker
2 tsk kanel
 
 
mascarponekräm:
1 ägg
2 msk socker
1 dl grädde
2 dl mascarponeost
 
 
garnering:
kanel
 
äppelkompott ... gör så här:
 
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar. Lägg äppelbitarna, vattnet, socker och kanel i en kastrull. Värm under omrörning tills äppelbitarna sakta kokat sönder. Ställ åt sidan för att kallna.
 
 
mascarponekräm ... gör så här:
 
Vispa ägg och socker poröst. Vispa grädden. Vänd ner mascarponeosten i äggsmeten och rör sist i grädden. Rör allt till en slät kräm.
 
 
 ”bygg ihop” ... så här:
 
Smula pepparkakorna/digestivekexen och fördela i 6 st glas. Skeda över äppelkompotten och sist krämen. Och pudra till sist över lite kanel som dekoration.

 
 
 
Efterrätten fungerar lika fint om du byter ut äppelkompotten mot exempelvis färska bär ... eller mot någon annan frukt som finns i fruktkorgen ... någon frukt som kanske sätt sina bästa dagar.  
  

 
 
Pudra lite kanel i form av ett hjärta ... och vips har du förvandlat den enkla äppelkompotten till en Alla hjärtans dags dessert.
 
 

Inga kommentarer:

Midsommaren

Midsommaren kom och gick .... och vi har haft en riktigt bra sådan. Den mera stillsamma versionen innehåll även den de viktiga elemen...