Finska nationalskalden ...




.... Johan Ludvig Runeberg sägs ha ätit en om dagen. Jag försöker hålla mej till att bara äta ett par en sådan här dag.

Muffinsformarna ... från house doctor .. du ser på bilden lämpade sej helt ypperligt för denna bakelse i och med att dom har en raka och höga kanter.


Här i vår villa storgillas Runeberg ... ja liksom bakelsen ;)
... men jag har ju även valt att inte dränka dem i en massa "sprit"

Men trots att dessa inte är dränkta i sprit eller fyllda med en massa sylt innan gräddning  så är dom ända saftiga ....

RUNEBERG ala Alén
(c. 12 st)

2 ägg
1 dl socker
1 dl farinsocker
200 g mjukt smör
2 dl mald mandel
100 g fint krossade havrekex
2 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 dl grädde

garnering:
hallonsylt
kristyr

Vispa ägg, socker och farinsocker poröst. Tillsätt det riktigt mjuka smöret. Nu blir massa väldig grynig (och detta gör att muffinsarna är saftiga). Blanda i de övriga ingredienserna och rör så att allt blandar sej väl.
Fördela i formarna. Grädda i 200 grader i c 15 minuter.

Och bara dom lit svalna är det bara att garnera med sylt och kristyr. 

Inga kommentarer:

Kom in i rätt höststämning

I höstens tider finns inget godare än en värmande soppa. Smakrika och färgglada  soppor är både vackra att se på och goda att äta. ...