Morotssemlor





Inte mycket som går upp mot doften av hembakat bröd.
Idag blev det att baka saftiga morotssemlor ....i och med att brödkorgen eka ganska tomt.






Och vet ni vad jag tycker ... jo att hembakat bröd är en lyx som alla borde unna sig!

Man behöver inte alls göra det så invecklat för sej. Jag till exempel sätter verken ner tid eller energi på att göra semlorna runda, släta och fina. 

Jag delar bara upp degen först i två stora delar och sedan bara portionerar jag upp degrullen i 10 delar ....






.... och så bara på plåten med ena snitt sidan upp.

Lättbakat och enkelt :)



MOROTSSEMLOR

1 påse torr jäst
5 dl mjölk
3 dl riven morot
2½ msk olja
1½ tsk salt
3½ dl havrekli
10 dl mjöl

Värm mjölken till 42 grader. 
Till sätt morot, olja och salt. Balanda torr jäst, havrekli och mjöl. Tillsätt de torra ingredienserna och arbete degen c 5 minuter i hushållsmaskin. Låt degen jäsa 40 minuter. 
Dela degen i två delar. Forma till en "lång korv" och dela sedan i 10 lika stora delar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Gör lika med den andra deghalvan. Låt semlorna jäsa 30 minuter. Grädda i 225 grader i c 15 minuter. 



Inga kommentarer:

Ju fler kockar ...

Ju fler kockar ... desto sämre soppa! Ett ordspråk som efter igår faktiskt får gå och slänga sig i väggen om man frågar mej :)  Fic...