Fikon = Jul

 
 

Fikon är en underskattad frukt som fungerar lika bra i salta som i söta sammanhang.
Dom är populära till jul så varför inte använda dom som dekoration på en julig cheesecake. En cheesecake som är riktigt läcker och som passar helt utmärkt till adventskaffe.
 


 
 
Cheesecake med glöggsmak

Botten:
200 g pepparkakor
75 g smör

Fyllning:
3 ägg
1 dl socker
600g färskost
1dl majsstärkelse
2 dl crème fraîche
1 dl alkoholfri glögg

Glöggelé:
4 blad gelatin
1 1/2 dl alkoholfri glögg

Garnering:
Kanelstänger och klyftor av färskt fikon


Klä botten av en rund form med löstagbar kant med bakplåtspapper.
Stöt pepparkakorna ganska fint i en mixer. Smält smöret och rör ned i kaksmulorna. Blandas till en smulig massa och tryck ut i ett jämnt lager i botten av formen. Förgrädda botten i mitten av ugnen ca 10 min i 175 grader.
Vispa upp äggen tillsammans med sockret. Vispa ner crème fraîche och färskost  i äggsmeten. Vispa till en jämn smet. Rör ner glöggen.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 min i 175 grader. Låt svalna helt i rumstemperatur och sedan kallna i kylskåpet.
Lägg gelatin i blöt i kallt vatten några minuter. Värm försiktigt upp glöggen i en liten kastrull. Skaka av vattnet från gelatinbladen och smält dem i den varma glöggen. Låt svalna några minuter och häll sedan försiktigt gelen på den kalla kakan. Låt stelna i kylskåp.Lossa kakan från formens kant med en liten kniv, ta bort formens botten och dra bort bakplåtspappret från kakan. Dekorera ev med kanelstänger och färska fikon.
 
 

Inga kommentarer:

Rom - Italien

  Och så har vi besökt Italien och Rom.  Och nu får ni en bildbomb från vår resa :) Hotellet vi valt hette Hotel Qu...