En både god och vacker sommartårta
Vi börjar väl där som vi sluta gällande kalaset ... med andra ord idag bloggar vi enbart om tårtan.


CHEESECAKE MED JORDGUBBAR

200 g digestivekex
100 g smör

500 g kvarg
150 g crème fraiche
3 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
rivet skal från 1 lime

500 g jordgubbar (jag hade frysta)
3 msk socker
saft från 1 lime
1½ dl vatten 
5 gelatinblad

färska jordgubbar till garnering


Krossa kexen fint. Smält smöret och rör ner smulorna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbara kanter vars botten du klätt med bakplåtspapper.Grädda i  ca 7 min 175 grader.

 Vispa ihop kvarg, crème fraiche och ägg till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljpulver/vaniljsocker och limeskal. Häll smeten i formen och grädda  ännu c  40 min. Låt kakan kallna. 

Blötlägg gelatinbladen enligt förpackningen. Lägg jordgubbar, vatten, socker och limesaft i en kastrull och koka sakta några minuter. Kör med en stavmix till en slät massa. Smält gelatinbladen i lite av jordgubb"soppan". Låt "soppan" lite svalna. Häll den sedan försiktigt över kakan och ställ kakan kallt tills "soppan" stelnat (gärna över natten). Garnera med färska jordgubbar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser fin ut! Hur många personer beräknar du att den räcker till?

Bella sa...

Hej! Den här tårtan räcker åt c 10-14 personer. Beror på om du har mycket annat gott som du bjuder till eller om du har den som dessert. h. Bella

Julig smak av äpple

Batteriet är laddat efter den årliga weekendresan med de bästa av brudar.  Tack igen  A, B och C för allt skratt och alla tokigheter...