En både god och vacker sommartårta
Vi börjar väl där som vi sluta gällande kalaset ... med andra ord idag bloggar vi enbart om tårtan.


CHEESECAKE MED JORDGUBBAR

200 g digestivekex
100 g smör

500 g kvarg
150 g crème fraiche
3 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
rivet skal från 1 lime

500 g jordgubbar (jag hade frysta)
3 msk socker
saft från 1 lime
1½ dl vatten 
5 gelatinblad

färska jordgubbar till garnering


Krossa kexen fint. Smält smöret och rör ner smulorna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbara kanter vars botten du klätt med bakplåtspapper.Grädda i  ca 7 min 175 grader.

 Vispa ihop kvarg, crème fraiche och ägg till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljpulver/vaniljsocker och limeskal. Häll smeten i formen och grädda  ännu c  40 min. Låt kakan kallna. 

Blötlägg gelatinbladen enligt förpackningen. Lägg jordgubbar, vatten, socker och limesaft i en kastrull och koka sakta några minuter. Kör med en stavmix till en slät massa. Smält gelatinbladen i lite av jordgubb"soppan". Låt "soppan" lite svalna. Häll den sedan försiktigt över kakan och ställ kakan kallt tills "soppan" stelnat (gärna över natten). Garnera med färska jordgubbar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser fin ut! Hur många personer beräknar du att den räcker till?

Bella sa...

Hej! Den här tårtan räcker åt c 10-14 personer. Beror på om du har mycket annat gott som du bjuder till eller om du har den som dessert. h. Bella

Ett stycke PODD

Jag har varit gäst i en podd :) Men vad är en podd? En podd, poddsändning eller podcast är ett är ett program som du kan ladda ...