En saftig och lättbakad kaka i tre lager




Barnen hade beställt blåbärskaka till helgen ... så jag slog två flugor i en smäll i och med att jag själv ville testa laga en uppochnerkaka med blåbär.

Som ett lager hade jag pepparkakor (hade nämligen en öppnad låda i kexlådan) men man kan lika bra baka kakan men något annat kex ... kanske digestive, vanlig havrekex eller mariekex.





UPPOCHNERKAKA MED BLÅBÄR

lager 1
150 g pepparkakor (eller andra kex) som du krossat
50 g smält smör

lager 2
5 dl blåbär
1½ msk potatismjöl

lager 3
3 ägg
2½ dl socker
3 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 g smält smör


Börja med att lägga ett bakplåtspapper i en form med löstagbara kanter. Krossa pepparkakorna/kexen och blanda med det smälta smöret. Lägg blandningen i formen. Blanda sedan blåbären med potatismjöl och fördela dem jämt i formen. Fixa lager nummer 3 genom att vispa ägg och socker poröst (c 5 minuter i hushållsmaskin). Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver och häll de torra ingredienserna i äggvispet. Häll i mjölken och smöret och blanda försiktigt smeten så den blir jämn. Häll smeten på blåbären. Grädda i 200 grader i c 50-60 minuter. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den. Innan du stjälper upp den då dra ett varm med en kniv längs formen så att kakan säkert lossnar snyggt. Servera med vaniljglass eller vaniljsås




Inga kommentarer:

Gottigottgott ...

... med bara 3 ingredienser. Vem älskar inte stora chokladmaränger som är sådär krispiga utanpå och lite sega inuti? Oc...