En lite söt och mycket god cheesecake
De sjukt snygga mandariner inspirerade mej till en av julens desserter. 


JULIG CHEESECAKE

12 st digestivekex
80 g smält smör

fyllning:
3 dl vispad grädde
200 g naturell färskost (philadelfhiaost)
saften av 2 mandariner
2 msk florsocker
1½ tsk kanel 
½ tsk kardemumma
4 gelatinblad

garnering:
c 2 burkar konserverade mandarinklyftor
1 dl spad från konservburkarna
3 gelatinblad


Smula kexen och häll i det smälta smöret. Blanda väl och tryck ut massan i en form med löstagbara kanter vars botten du klätt med bakplåtspapper. Grädda i c 8-10 minuter i 175 grader.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Blanda philadelphiaosten, kanel, kardemumma, florsocker och mandarinsaft till en jämn smet. Vispa grädden och rör ner i smeten. Smält geletinbladen på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och ställ kallt och låt stelna c 3-4 timmar.

Låt mandarinklyftorna rinna av och spara fruktspadet. Lägg ut klyftona på kakan så att ytan täcks. Blötlägg gelatinbladen i c. 5 min i kallt vatten. Krama därefter ut dem och smält dem på svag värme i lite av fruktspadet. Häll ner blandningen under omrörning i den resterande saften. Kyl lagen under omrörning tills den blir simmig och börjar att stelna. Skeda lagen över klyftorna. Ställ kallt tills kakan ska serveras.Inga kommentarer:

Söndagsbloggen är tillbaka

 Känns lite som om jag borde byta namn på bloggen ...för det är på söndag jag finner tid för att uppdatera. Och så har vi ju varit i...