... med anor från medeltiden ...




Äntligen kan familjen Alén stoltsera med att vi har vår egen glögg.
Förr hade nästan alla familjer sitt egna recept. 






Glögg betyder egentligen glödgat (upphettat) vin. 
I andra språk förekommer varmt kryddat vin under namn som vin chaud (franska),Glühwein (tyska) och mulled wine (engelska).






Aléns glögg är så där passligt söt och måttligt stark.

ALÉNS GLÖGG

½ tsk mald pomerans
2 st kanelstänger
8 st nejlikor
3 st stjärnanis
1 tsk kardemummakärnor
1 dl socker
1 dl färskpressad apelsinjuice
1 dl vatten

1 flaska (0,75 l) rödvin
1 dl cognac

Till servering: 
tunt skivad apelsin


Blanda kryddor, socker, apelsinjuice och vatten och låt koka på svag värme c 15 minuter. Låt vätskan svalna med kryddorna i. Sila och blanda sedan i vin och cognac. Värm upp, men låt inte koka. Servera med en tunn apelsinskiva.






Och jo det är årets "pepparkakshus" ni skymtar i bakgrunden. Men mera om vår pepparkaksgran blir det en annan dag.



Tämä on se ...  Iloista joulun odotusta!



Inga kommentarer:

Gottigottgott ...

... med bara 3 ingredienser. Vem älskar inte stora chokladmaränger som är sådär krispiga utanpå och lite sega inuti? Oc...