Galette des Rois
Alla helgdagar har troligtvis sin egna kaka och på den här dagen ... loppiainen ... skall man äta Galette de Rois. 

Galettes des rois är franska och betyder typ de tre kungarnas kaka.


Förr lade man en böna i sin galette, ungefär på samma vis som vi lägger en mandel i gröten. Den som fick bönan blev "kung" och fick särskilda privilegier under resten av dagen.  Det finns så mycket att berätta om detta bakverk och dessa historia att oj oj ... 

Mera hittar du här och här 


Jag vill ju alltid göra min egna version av något så jag valde inte lägga något i kakan  ... för jag är ju redan Queen Of The House ;) 
... och bakade istället 6 st små bakverk. 


GALETTE DES ROIS

1 paket färdig smördeg
äggvita för pensling

mandelkrämen:

65 g mandelmjöl 
1 dl florsocker
50 g smör
1 äggulaBlanda ihop ingredienserna till mandelkrämen med en visp. Börja med att smöra formarna.  Du kan på bilderna ovan se hur jag med hjälp av formen sedan tryckte ut en perfekt bit smördeg. Fördela sedan mandelkrämen i formarna. Pensla nu kanterna med lite av äggvitan. De smördegsbitarna som blivit kvar formar man till lock och lägger på. Gör inget fast det hänger långa kanter över för dem skär man sedan bort med en vass kniv längs med kanterna. Pensla och dekorera eventuellt genom att skära med en vass kniv på ovansidan. 

Grädda i 200 grader i c 20 minuter. 


Dessa kan serveras med vispad grädde som man smaksatt med lite konjak ... eller så kan man bara hälla en liten skvätt konjak i sin latte ;)


En tradition som är många många år gammal. 


Ja, ännu en märkliga högtider som någon knappt förstår varför vi firar. Men klart att de flesta av er säkert har koll på att det är för att det tre vise männen besökte det förtjusande gossebarnet.


Trevlig Trettondag på Er!


Inga kommentarer:

Ett stycke PODD

Jag har varit gäst i en podd :) Men vad är en podd? En podd, poddsändning eller podcast är ett är ett program som du kan ladda ...