Lördagens förrätt




Sista augusti ... och sommarens sista dag? Är det så?
Nå sak samma ... som bäst sitter jag ute på terrassen och njuter av ett glas lättklunkat rieslinger vin och hösten känns långt, långt borta.


Nå vi får se hurdan höst vi får ... men nu ska vi gå tillbaka till lördagen och cykelmiddagen och närmare bestämt vår förrätt. För det var ju inte bara små smörgåsar vi bjöd på. 







Förrätts tallriken presenterades typ så här:
Gravat oxkött, blandsallad med en jordgubbsvinegrett, färska blåbär och jordgubbar och så lite parmesanspån på det.

Planen var att det även skulle finnas några rostade pinjenötter med på tallriken  ... men dom ligger så fint i en skål här i köket ännu. Så går det när man är lite lätt stressad :)


GRAVAD OXKÖTT

300 g fint oxkött 

3 msk muscovadosocker
2 msk salt
1 msk svartpeppar
3 msk konjak

DAG 1 (eftermiddag) (typ en måndag) 
Putsa köttet från hinnor och fett. Rör ihop marinaden. Lägg köttet och marinaden. Låt köttet ligga i kylen två dagar 

DAG 2
Vänd köttet

DAG 3 (morgon)
 Ta bort köttet från marinaden och lägg köttet i en ny påse och in i frysen

DAG 4
köttet ligger i frysen

DAG 5 (typ en fredag)
Ta ut köttet från frysen. Skär köttet i tunna skivor medan det ännu är halvfruset ... då får du så mycket tunnare och snyggare skivor.



JORDGUBBSMARINAD

½ l jordgubbar 
2 msk olja
1 msk vitvinsvinegär
1 tsk dijonsenap

Krossa till en ganska så slät konsistens med en gaffel.




SES SNART IGEN!


1 kommentar:

Anne sa...

Intressant recept...måste pröva. Plockat mängder med björnbär, funderar vad jag skall göra med dem (frysar fulla)...Kanske lite sylt åt kärestan.. h. Anne

Gottigottgott ...

... med bara 3 ingredienser. Vem älskar inte stora chokladmaränger som är sådär krispiga utanpå och lite sega inuti? Oc...