Runeberg




Efter att ha njutit av det fina vädret i skidspåret kändes det fint att ta en koppa kaffe med en bit gott. 
Dagens bakverk blev en Runebergs inspirerad rulltårta. Valde att baka en rulltårta i och med att tiden på förmiddagen var lite knapp och för att jag på samma gång kunde städa skåpet på alla halvfyllda påsar med nötter ... malda och hackade. 






RUNEBERG SOM RULLTÅRTA

4 ägg
1½ dl socker
1 dl mjöl
½ dl potatismjöl
1 dl mald mandel och eventuellt andra malda nötter
2 tsk kanel 
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
½ dl hackade nötter 

fyllning
hallonmarmelad eller hallonsylt
1 dl grädde
1 gelatinblad

garnering: 
kristyr



Vispa ägg och socker poröst i maskin i c. 5 minuter. Tillsätt de övriga ingredienserna. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 7 minuter. Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på. Bred sylten i ett jämnt lager över den varma kakan. Låt svalna. Vispa grädden och tillsätt gelatin (som du löst upp i vatten enligt anvisningar på förpackningen) Bred ut grädden och rulla ihop.  Låt ligga i kylen och innan servering dekorerar du med kristyr. 






Och som vanligt är för bloggare  ... ett steg före (fniss).  För det är ju först imorgon vi firar Runebergs dagen!

Önskar er alla en fin fin fortsatt söndag och helg!





Inga kommentarer:

No niin! Ny rillataan!

Allt ska testas på min nya morsdagspresent. Jo jag fick en muurikka ... precis vad jag hade önskat. Frågan idag är HUR HAR VI KLARAT O...