Att pynta bullan

 
 
 
Vi skulle ha tre små söta och två lite större storstadsbor på julkaffe idag.
Vi hade lagat eget julgodis ... några av gästerna är nämligen små godistroll ... och idag skulle jag stiga i tid upp så att vi skulle kunna bjuda dem på en färsk och nybakad julbulla.
 
Men på morgonnatten ändrade planerna ... lilla V mådde inte bra och det hela slutade med att vi fick byta lakan och tvätta alla sängkläder :(
 
Idag har tösen nog mått helt ok men då vi inte var helt säkra på om det var gårdagens stora mängd av chips och dipp eller maginfluensa som var orsak så inhiberades det efterlängtade kaffekalaset.
 

 
 
 
Och för att inte lilla tösen skulle vara så ledsen så lovade jag att ändå baka julbullan.
 
 
JULBULLA
 
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g turkisk yoghurt
1½ dl socker
½ tsk salt
c 18 dl mjöl
 
fyllning:
smör
socker
c 1 dl riven mandelmassa
 
ägg till pensling och pärlsocker till garnering
 
 
Smält smör och tillsätt mjölken ... ska bli 37 grader. Smula i jästen och häll över vätskan. Tillsätt yoghurten, socker och salt. Ha sist i mjölet och arbeta degen i hushållsmaskin i c 5 minuter. Låt degen jäsa c 30 minuter.
 
Kavla ut hela degen. Bred ut mjukt smör, sockra och fördela mandelmassan jämt över degen. Rulla ihop. Hela längden rullas sen som en spiral. Låt jäsa c 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i c 17-20 minuter i 200 grader.
 
 

Inga kommentarer:

Min frukost

God morgon! Söndag ... och som ni vet är det en av mina favoritdagar. Idag blev det kanske inte den mest hälsosamma frukosten ... me...