Kahta en vaihda
Och den ena är maltlimpan. Ingen stor helg utan maltlimpa ... vi har den till midsommar, jul, påsk, när vi har fester och när vi har gäster.


Till 3 bröd behöver du ...

MALTLIMPA

1 l apelsinjuice
2 bitar jäst
3 dl Tuoppi-malt
3 dl rågmjöl
3 dl kli
3 dl sirap
1 msk salt
c 11 dl mjöl

 
sirap+ vatten blandning  till pensling (lika mycket av båda)
 

Värm juicen till 37 grader och lös upp jästen. Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta degen i fem minuter i hushållsmaskin. Fördela degen i 3 smorda brödformar och låt jäsa 1½ h. Grädda i 175 grader i c 1½ h.  När brödet är klart så penslar man brödet med sirap-vatten blandningen. Låt brödet svalan under bakduk. 


Brödet är bara så sjuk gott att man inte behöver något annat än smör och en stor latte för att få en bra start på midsommaraftons morgon.

Och hej ... brödet går helt super bra att frysa.Och den andra är sillen. Ingen stor helg utan smetanasill ... vi har den till midsommar, jul, påsk, när vi har fester och när vi har gäster.


SMETANASILL 

c 300 g matjessillfiléer
240 g smetana
200 g creme fraiche
1 nylök
dill
svartpeppar

Skär sillen i mindre bitar. Vi gillar när bitarna är typ 1x1 cm stora. Skär löken och finfördela dillen. Blanda alla ingredienser. Låt sillen stå någon timme och gott sig.Avslutningsvis ett par bilder från dagens dukning. Tyvärr blev det att duka inne denna midsommarafton. Men om man inte kan sitta ute och njuta av sommaren så får man ta in en del av den fina grönskan. 


Som vanligt gör jag det enkelt. Sex små vaser, björkkvistar och så några prästkragor och vips har man fixat en somrig dukning.Ha en underbar midsommarhelg vänner!

Inga kommentarer:

Tårtan alla kan laga!

Hur vet man att det är midsommar? ... jo det börjar regna (fniss). Det är bara (som alltid)  att göra det bästa av s...