Vi tjuvstarta
Som en äkta finlandssvensk bloggare så måste man ju bara skriva några ord gällande morgondagen ... Runebergsdagen.

Runebergsdagen firas till minne av den finlandssvenska författaren Johan Ludvig Runeberg.  Ur hans mest spridda verk, Fänrik Ståls sägner, har bland annat texten till Finlands nationalsång, Vårt land, hämtats.


Och idag tjuvstarta vi lite firandet med att baka just Runebergstårtor .... eller kanske man borde kalla dem Runebergsmuffins. Dessa är även barnvänliga i och med att det inte finns något rom i våra tårtor. 


Har ni annars märkt att dagarna blir bara ljusare och ljusare. Meterologiska institutet informera följande idag: Päivä pitenee jo roimasti näin helmikuun alussa: etelässä n. 5min/pvä & yli 0,5h/vko ja pohjoisessa n. 10min/pvä & yli 1h/vko

Och det här ni är något som jag gillar ...  med tanke på att få något hyfsade bilder hit till bloggen även dagar jag jobbar 8-16.

RUNEBERGSTÅRTOR

200 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 dl smulor av kex/småbröd
2 dl malen mandel
0,75 dl grädde
hallonsylt

På ytan :
hallonsylt och glasyr

Vispa rumsvarmt smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget och kör smeten jämn efter varje ägg. Blanda i mjöl, bakpulver, kardemumma, småbröden som smulats och mald mandel. Häll i grädden till sist. Blanda väl. 

Fyll muffinsformarna och tryck ett litet hål dit du sätter en klick hallonsylt. Grädda i 200 grader c. 13 min.

Då tårtorna svalnat sätter du ytterligare ½ tsk hallonsylt på varje tårta och kring detta vitglasyr.

Idag plockades även den lilla tårtgaffeln fram ... Fru Fredrika Runeberg till ära. Tror nämligen att det var en dam som skulle ha uppskattat sådant (fniss).


KRAMIS till er alla.Inga kommentarer:

Vi drog till Åland

Vi tog båten och drog till Åland för att fira några sköna semesterdagar i en stuga norr på Skarpnåtö. En tillflykt för det...