.. och vips så var dom slut!

 
 
 
Munkar och valborg hör ju bara ihop. I och med att jag inte kommer att vara hemma över valborgshelgen  ... så tjuvstarta vi i år med munkfrosseriet redan förra helgen.
 
Där satt sen lilla Vera vid köksbordet ... med en hel munk inklämd i kinden...  och informera om att på hennes 8 års kalas ska det serveras just sådana här mini munkar. Så att då var den saken klar. För jo ... munkar kan man bra göra till andra tillfällen än bara inför 1 maj.
 
 


MINIMUNKAR

100 g smör
2½ dl mjölk
1 påse torr jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
7 - 8 dl mjöl

ca 1 liter rapsolja till fritering
strösocker till garnering

Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är fingervarm. Blanda jästen med vetemjöl.  Rör ner socker, salt, ägg och vetemjölet och arbeta samman till en jämn deg . Låt jäsa c ½ h. Dela degen i små bitar och rulla dem till runda bollar. Jäs i ytterligare ½ h. Hetta upp oljan i en stor gryt. Jag använder alltid en termometer för att se till att oljan håller sig runt 173-176  grader. Fritera de små bullarna i cirka 1½ minut per sida. Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla sedan i strösocker.

 

 
 
 
Hoppas ni har det bra!  Själv har jag det bara fint och det bli lite extra kul att ikväll se på ett av mina favorit Tv program Efter Nio ;)
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Hangö, Hangö, Hangö ...

... sol och sommarfröjd! Och oj, oj vilken fin dag vi hade igår. 7 st brudar, bubbel, picnic, musik och sol. Det kan inte gå fel m...