Köttbullar som alla gillar
Och helt plötsligt blev vi dubbel fler runt matbordet i lördags. Härligt med spontana matgäster och tur så hade jag fixat köttbullar och mos så det räckte fint till alla.

Och efter att barnen hade ätit och tagit till .... så var alla tallrikar riktigt tomma. Ett gott tecken på att maten gick hem.  Men vem gillar inte hemgjorda köttbullar som serveras med en god sås?MAMMAS KÖTTBULLAR

1 kg malet kött
1-2 ägg (beroende på storleken)
1 dl vatten
4 msk skorpmjöl
1 riven/finhackad lök
1 tsk salt
2 knivsuddar vitpeppar

smör till stekning


Sås:
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
c. 5 dl steksky (vatten och stekrester)
1 msk soja
salt


Blanda ägg, vatten, skorpmjöl, salt och vitpeppar samt löken i en skål. Låt stå c 10 minuter för att svälla. Tillsätt köttet och blanda ordentligt. Rulla små köttbullar. Ha händerna våta för då blir köttbullarna runda och fina. Stek köttbullarna i omgångar .. inte för många i gången i pannan.

Efterhand som köttbullarna är stekta så lägger du dem i en kastrull. Efter varje stekning så tillsätter du lite vatten i pannan ... detta är det som blir stekskyn. Till sist blandas grädde och vetemjöl och rörs ner i köttbullarna och  skyn. Låt allt sakta puttra c 10-15  minuter.


Gott till mos, till potatis och till spagetti ... bara att välja.Inga kommentarer:

Hangö, Hangö, Hangö ...

... sol och sommarfröjd! Och oj, oj vilken fin dag vi hade igår. 7 st brudar, bubbel, picnic, musik och sol. Det kan inte gå fel m...