Tre tips till julen
Vi firar ingen stor helg utan maltlimpa och har förstått att det är många andra om även har maltlimpa som ett måste på julbordet. Så här ... ännu en gång ... mitt enkla och supergoda ... fast jag säger det själv ... recept på maltlimpa.


MALTLIMPA

1 l apelsinjuice 
2 bitar jäst 
3 dl Tuoppi-malt 
3 dl rågmjöl
3 dl kli 
3 dl sirap 
1 msk salt 
c 11 dl mjöl

sirap+ vatten blandning till pensling (lika mycket av båda)

Värm juicen till 37 grader och lös upp gästen. Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta degen så den blir jänt och fin några minuter. Fördela degen i 3 smorda brödformar och låt jäsa 1½ h. Grädda i 175 grader i c 1½ h. När det återstår ½ h tar du och penslar bröden med sirapvatten blandningen. Låt brödet svalan under bakduk. 


Tips två är en liten sneak peak på en del av årets juldukning. 

  Julen 2015 och julen 2013 var det en mera stilig version av juldukning som gällde. Julen 2014 var det inslag av det röda och lantliga. Och i år ser det ut som om jag tillbaka till det lantliga och traditionella.


Såg nämligen en massa härligt juligtröda äpplen då jag var och handla ... och tänkte  genast på idén att förvandla dem till ljusstakar. Så med hem kom ett äpple som testversion. Lite gröpa ur och så i med ljuset.  Sen har jag ännu med en vit tusch ritat på några korsstygn.

Så planen är att fixa några sådana och ännu eventuellt ta in något grönt från skogen och lägga mellan äpplena. Liksom bygga upp en "löpare" i mitten av matbordet.

Slutresultatet kommer på bloggen.


Tips 3 är att servera den mjuka pepparkakan du bakat med mjuk getost, valnötter och lite lingonsylt. Helt super gott till varm glögg. Detta var en av "rätterna" på vårt glöggmingel.


Inte många nätter kvar tills tomten kommer. Han kan ju inte hinna med allt så nu ska jag låsa in mej i ett rum och hjälpa tomten med att paketera. Älskar att paketera och fixa snygga paket. 


KRAMIS på er och önskar er en härlig vänta på julen.Inga kommentarer:

Hangö, Hangö, Hangö ...

... sol och sommarfröjd! Och oj, oj vilken fin dag vi hade igår. 7 st brudar, bubbel, picnic, musik och sol. Det kan inte gå fel m...