En lite bortglömd sötsak

Jag hade ingen tid att blogg om min födelsedags"tårta" innan resan ... så tänkte göra det nu istället.  Det bjöds på en enkel variant av den franska Charlotte Russe-tårtan. Enkel att göra och riktigt god ... men en dessert som vi kanske lite glömt bort att fanns?Den största skillnaden är att denna version stjälper man inte upp på fat utan den här låter man ligga kvar i glasskålen. Och det är just därför man bör välja en skål av glas då man gör denna dessert ... för då man kan se hela godsaken. Man börjar med att baka två enkla rulltårtor (recept kommer längre ner) som man sedan förvara i kylen. Rulltårtorna går bra att baka någon dag innan festen. Sedan skär man upp rulltårtan i c 2 cm tjocka bitar och liksom klär glasskålen med rulltårtan. Sedan är det bara att fylla tårtan ... turvis med färska bär och turvis med en krämig fyllning. 


Avsluta med ett var färska bär ... jordgubbar, blåbär och hallon hade jag. EN ENKEL VARIANT AV CHARLOTTE RUSSE

rulltårta (du behöver baka 2 st till en stor skål):
3 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

fyllning till rulltårtan:
jordgubbssylt

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp). Tillsätt mjöl, bakpulver och mjölk.
Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen i 220 grader i ca 5 minuter. Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på. Bred sylten i ett jämnt lager över den varma kakan och rulla ihop. Låt rulltårtan svalna i papperet med skarven ner. 

fyllning till Charlotte russe:

4 dl grädde
450 g creme fraiche
1-2 tsk vaniljsocker 
3 msk socker
rivet skal av 1 citron 

Visp grädden ganska hård. Blanda i de övriga ingredienserna. Smaksätt med socker enligt eget tycke och smak. 

fyllning till Charlotte russe:
c 2-3 liter färska bär ... jordgubbar, hallon och blåbär 


Sen är det bara att bygga ihop detta på alla sätt söta mästerverk :)

Inga kommentarer:

Morsdag nr 22

Han jag bor med ❤️ konstatera på morgonen att detta är min tjugoandra morsdag jag firar. Känns kanske inte som riktig så många ... m...