Firar valdagen med en gräddig bulla
Idag blev det bullabak hos oss. Valdag = vaalipulla


För att få goda bullar måste du ha en bra deg ... inte för lite mjöl, inte för mycket mjöl och så ska den ännu arbetas tillräckligt. Jag använder alltid hushållsmaskin när jag knådar degen. Och vet att med min maskin tar det 5 minuter för att få en bra deg. 


Och man penslar bullan med ägg före för att få fin färg och yta. 


Och ju bättre jobb du gör desto snyggare slutresultat. Och som ni kan se så hade jag bra fart på när jag pensla mina bullar (fniss) 


Vår familj är indelad i sylt-människor och mandelmassa-människor.


Vill du ha din fastlagsbulle med mandelmassa ska du välja bullen med hjärta ... de andra är för dom som absolut ska ha sin fastlagsbulle fyllt med sylt.


FASTLAGSBULLAR

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
10 dl mjöl

pensling:
ägg

fyllning:
mandelmassa/sylt
Vispgrädde smaksatt med lite vaniljsocker

dekoration:
florsocker


Smält smöret och tillsätt mjölken. Vätskan ska vara 37 grader. Smula ner jästen. tillsätt salt socker och ägg. Blanda i mjöl efter hand och arbeta degen c 5 minuter i hushållsmaskin. Låt jäsa c 30 minuter. Baka till 12 st runda bullar . Låt jäsa c 30 minuter. Pensla med ägg. Grädda i 200 grader i 10 minuter.

Låt bullarna svalan. Skär av lock och fyll bullarna med någon av fyllningarna. Spritsa grädden på bullan och lägg till sist på locket. Sikta över florsockret. 


Jag är en mandelmassa brud ♥


Inga kommentarer:

"Äpplet faller inte långt från trädet"

Hon fixar och grejar när hon är ensam hemma. Överlycklig ringer hon ett videosamtal till mej när jag är på jobbet  för att berätta att...