Sista festen
Sista dagen, sista festen 2017 och sista #Suomi100 festen hos Aléns. Huset fylldes med 16 vuxna och 12 barn så det  blev lite ommöblering i villan. Men det går bara fint ... för vi har införskaffat stolar och bord för 16 personer som vi "bara" lyfter in i vardagsrummet då det ska bli fest. 


Ingen fest utan bubbel och denna gång bjöd jag på en favorit  ... 


Blanc de blancs ....(ungefär vit från vita) är en typ av skumvin eller vitt vin tillverkat på endast "vita" (det vi på vanligen betecknar gröna) druvor. Champagne som enbart görs på gröna druvor, det vill säga enbart på chardonnay, betecknas Blanc de Blancs. Och många  mousserande viner lånar denna beteckning.

Crémant ... är en franskspråkig beteckning för mousserande vin som ska uppfylla extra höga kvalitetskrav.


Och vilken fest ... det festades från kl 17 till 07 följande dag. Efter 12 slaget trillade nämligen ungdomarna våra in med sina vänner. Härligt när både unga, gamla, stor och små kan festa och ha roligt tillsammans. 


Förrätten var en frasig frestelse fylld med skaldjur och kallrökt lax (bild och recept kommer). Varmrätten fixade min man ... vilket betyder att den hade han beställt hem från en restaurang :)


Gräddpotatis, grisfilé och pepparsås.

Desserten blev en gammal goding som även tidigare serverats hos oss. 


TRYFFELTÅRTA med pistagenötter

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl

tryffel:
1½ dl grädde
2 msk smör
200 g mörk choklad

c. ½ dl pistagenötter

Smält smör i en kastrull. Rör sedan i socker, kakao och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och till sist mjölet. Smöra och pudra med chokladpulver en form med löstagbara kanter. Bred ut smeten i formen. Grädda i 20 minuter i 175 grader.

tryffel:
Koka upp grädden och smält smör i en kastrull. Hacka chokladen och rör ner. Låt tryffel svalna och halvstelna i kylen c 1 h. Bred den sedan över kakan. Strö till sist över hackade pistagenötter.


Inga kommentarer:

Morsdag nr 22

Han jag bor med ❤️ konstatera på morgonen att detta är min tjugoandra morsdag jag firar. Känns kanske inte som riktig så många ... m...