Rom - Italien

 Och så har vi besökt Italien och Rom. 
Och nu får ni en bildbomb från vår resa :)


Hotellet vi valt hette Hotel Quirinale. Hotellet ligger mitt i det historiska centrum ... nära till små gränder och historiska platser. Ett hotell med elegans.


En piccolo som hjälpte med väskorna,  bubbel till rummet när vi anlände, personal som tar hand om en till 100 procent. Dom tog även hand om det jag handla och förde kassarna till rummet då jag själv tog mig en kall drink. Älskar sådant då jag har semester.


Hotellrummets vy var heller inte dålig. 


Och varför en resa till Rom ... jo för att fira 20 år som gifta. 


Det var en tidig start på tisdag från Ekenäs ... vilket betydde att vi hade massa med tid redan dagen vi anlände. 

Så vi tog kartan i handen och tog oss på en "liten" promenad. Visade sig att vi alla dagar promenerade cirka  10 kilometer. 

Och så måste man ju få en bild ... så man frågar en annan turist och hoppas att han kan ta en bild som går att använda. Det lyckades :)


10 kilometer är inte alls farligt då man med jämna mellanrum stannar för att äta, dricka och njuta. 


Så det blev kall prosecco, espresso och självklart tiramisu.


Och sen fortsätter promenaden längs med små gator och gränder. 


Nu har jag ju tusentals bilder tagna så dessa ni nu får se är enbart en bråkdel. 


Redan de första timmarna i Italien och jag var kär ... i landet och allt som har med det att göra :)
Butikerna här är något jag verkligen älskar.  Full service från att man kommit in. Trevlig personal som springer och hämtar allt man kan tänka sig. Och personalen är väldig kunnig ... dom vet exakt vilken storlek det ska vara. Och att man får så här snygga kläder till bra pris gör att man gillar det lite extra.  Bland annat så blev det ett stycke kostym för en av oss. 
Och så avslutades dagen med middag. Och för min del blev det en hel del pasta dessa dagar. 


Dag 2 hoppade vi på en turistbuss som hade guidning och som på samma gång tog oss till dagens resmål.


Stato della Città del Vaticano - Vatikanstaten

Ett tips från resan måste jag dela med mej. För att slippa köa kan du förboka biljett via Vatikanens hemsida. Du kan då passera kön ... som är flera timmar lång ... och hämta din biljett i en speciell kassa.  

Vatikanmuseerna har en av världens viktigaste konstsamlingar, åstadkommen av påvar genom århundraden. 

Sixtinska kapellet är påvens privata kapell i Vatikanen. Kapellet uppfördes 1477-1480 åt påven Sixtus IV, därav namnet. Han lät tidens största konstnärer smycka kapellet. Här hittar du målningar av bl a Sandro Botticelli, Cosimo Rosselli, Pietro Perugino, Domenico Ghirlandaio.
Mest känd är takmålningen, ett mästerverk med scener ur Skapelseberättelsen som målades av Michelangelo 1508-1512, samt altarväggen som han målade drygt 20 år senare föreställande Yttersta domen.


Mycket turister men väl värt ett besök om du är i Rom.


Lite vila fötterna ... denna gång över tapas och ett glas italienskt rosé vin för mej. 


Så mycket smakupplevelser jag fått. Denna förrätt med lax, apelsin och fetaost kommer jag absolut att testa göra hemma. Återkommer till den :)

Dag 3 blev det för oss att ta en närmare till på Colosseum. På alla sätt även den en mäktig byggnad och År 2007 utsågs Colosseum till ett av världens sju nya underverk.

Under romarrikets tid utspelades här strider mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och andra skådespel inför en publik på ca 60 000 åskådare. Även kristna fick sätta livet till i strider med lejon och vilda djur.


Livet i Italien verkar vara enkelt. Musik på gatorna och så kan man se en och annan italienare ... som här en äldre man ... börja dansa.  Kanske iscensatt? .... men sak samma vi njöt. 


Rom var trevligt .... men nu har jag sett den delen av Italien ... nu vill jag kolla in södra och norra Italien. Komma lite närmare den riktiga italienska vardagen. 


Men nu loggar jag ut för om par timmar ska jag på nya äventyr. Denna gång en jobbresa så datorn följer med ;)


CIAO ALLORA!
Inga kommentarer:

Frukost med Sir Winston Churchill

Söndag den 14 april 2019 är en dag jag inte kommer att glömma. Riksdagsval i Finland och jag var en av siffrorna man röstade på. D...