Jag var till Portugal
... och bjuder på en salig blandning av bilder. Min resa till Portugal var en jobbresa och finansierades av ett Erasmus stipendium. Men kan konstatera att då jag är på dessa jobbresor så känns det också som en liten semester. Umgås med nya människor, bekantar mig med ny kultur och får se nya länder och städer. Har jag sagt att jag gillar mitt jobb :)


Destinationen var staden Braganca som finns i norra Portugal. En stad som mycket kretsar runt skolan jag besökte. 


Man kan gå många kilometer utan att tycka att vägen känns lång i och med att man har sååå mycket att se på. Slitna hus är charmiga på bild .. men skulle det i min hemstad Raseborg finnas lika många så är jag helt säker på att jag inte tycker att det skulle var så värst charmigt. 


Kyrkogårdar behöver inte vara kusliga ställen. Med sin vackra grönska, fina arkitektur och utsökta lägen är många av dem turistattraktioner i sig själv. Och då det fanns en kyrkogård precis bredvid hotellet så passade jag även på att besöka stället. Helt annorlunda mot de gravgårdar vi är vana med här hemma. Vissa stenar hade också foto på den avlidne.En av dagarna var utfärdsdag och då stod det i programmet att ta med hatten :) 


Efter några timmar i buss blev det besök på vingården Quinta da Pacheca
Ett helt ljuvligt ställe med restaurang och hotellverksamhet. 
Goda sallader och och goda viner bjöds det också på.


Stället är som sagt känt för portvin och jag är ju en stor fan av den drycken så med hem kom denna flaska. Portvinet kommer från Dourodalen i norra Portugal och är uppkallat efter hamnstaden Porto. Alla röda portviner tillverkas på samma sätt ... man tillsätter 77-procentig druvsprit och musten slutar jäsa vid några procents alkohol. Då finns det fortfarande socker kvar i musten och resultatet blir ett sött starkvin med cirka 20 volymprocent.

Vintage port som jag köpte är årgångsbetecknat och tillverkas endast vid bra år. Vintage port buteljeras efter två år på ekfat och behöver därefter mogna minst i 10–15 år. Vid bra årgångar kan vintage port lagras i flera årtionden. Vinet bildar kraftig fällning och brukar därför dekanteras (hällas över på karaff). 

"An Excellent Year To Drink Now Or To Keep In Your Cellar"
...så vi får se hur det går :)

Sedan en båttur längs med Dourofloden. På båda sidor av floden ligger vinodlingar som bildar vackra mönster i landskapet. Efter båtturen blev det buss igen  ... och denna gång sökte vi oss uppåt längs med smala och slingrande vägar. 


Och hållplatsen hette Hotel & Spa Alfândega da Fé ... som ligger 1100 meter över havet och har panoramautsikt över Serra de Bornes och floden Douro.


Åter ett fint ställe man bra kunde åka till som privat person. 


Resan sista timmar tillbringade jag i staden Porto. 
Dom Luis I är ett klassiskt landmärke för Porto. Bron går som en båge över Dourofloden och binder samman de centrala delarna med Vila Nova de Gaias.Rektorn i skolan jag besökta passa på att tipsa mej om att besöka deras kända bokhandel Livraria Lello som är klassad som en av väldens vackraste bokhandel. En Praktfull historisk bokhandel med utsida i jugendstil och en slingrande trätrappa. Men oj vad här var mycket människor. Kanske inte så många som ville köpa böcker utan mera personer som ville fota. Och så var det även en inträdesavgift på 5 €. Och köpte man en bok fick man dra av denna summa från priset. 


Passade på att upptäcka lite av Porto till fots. En sakta promenad bland kullerstenslagda gränder fyllda av charmiga hus.En liten stund vila blev det här med ett glas portvin. Fredag sen eftermiddag så humöret och volymen var på topp. 


Portugal var verkligen ett trevligt land .. och hit kommer jag absolut att återvända .. men då blir det nog inte en arbetsresa utan då vill jag nog ha med han jag bor med på resan :)

Har absolut ingen nöd att resa ensam men visst är det så mycket trevligare att resa men någon man kan dela upplevelsen med.


Nu borde det inte vara klart med alla resor denna vår för min del. Nu väntar jag ivrigt på sommaren och lata soliga dagar på stranden.


Ha en fin kväll så ses vi snart igen.

KRAM


Inga kommentarer:

Vi har kalasat

Var optimistiskt och trodde helt ärligt att jag skulle ha mera tid för bloggen nu under våren. Men nej .. där hade jag helt fel. Myc...